Výroba čaje
Výroba čaje je jednoduchá a s ginkgem to zvládne každý.
Nejlepší a nejkvalitnější čaje se vyrábí z plodů (bobulí), které se ale velice špatně shánějí, málokterá rostlina jí totiž má. V bobulích jsou nejvíce obsaženy prospěšné látky, která tato rostlina má. Ale pro pravidelné pití čaje nám bohatě postačí odvary z listů, které taky mají " zázračné účinky :-) ". Pro ty kteří potřebují akutní silné účinky doporučuji již zmíněné bobule či extrakty z lékáren.
Listy se ze stromečku uštipují vždy i se sťopkou (řapík) a to nejdříve v červnu, kdy už listy mají svou velikost a barvu a nejpozději v říjnu těsně před změnou barvy listu. Prosím jen nechat stromečku 1/3 listů z koruny.
Čaj z čerstvých listů:
Na 2L vody 10 listů provaříme 5min. Přidávám buď měsíček pomeranče nebo grapefruitu, popř osladíme medem.
Čaj ze sušených listů:
Za řapík se svážou cca 10 listů nitkou a pověsí se do místnosti. Žádné rychlé schnutí na slunci či v troubě. Po usušení vložíme do zavařovací sklenice či jiné dózy a já přidávám pár lístků sušené máty či meduňky. Pečlivě uzavřeme a skladujeme.
Když budeme mít chuť na čaj, stačí nám 2-3 listy na šálek, který zalijeme cca 2min odstátou vroucí vodou.
...Recepty čajů viz níže...